Maslinovo ulje

Domaće
ekstra devičansko
hladno ceđeno
DALMATINSKO
maslinovo ulje
Berba oktobar 2022.
Maslinovo ulje ekstra devičansko kašika
Naša lična proizvodnja:
Regija: Dalmacija
Opština: Skradin
Lokacija maslinika:
Bribirske Mostine - Miloševići
(BRIBIR)
Porodična proizvodnja Milošević
Naše masline nalaze se u skradinskom zaleđu, na samom južnom kraju Ravnih Kotara, ispod zaseoka Miloševići (Bribir). U pitanju je jedno od najplodnijih i najlepših polja u Severnoj Dalmaciji.

Zahvaljujući kvalitetnoj zemlji, ekološkom uzgoju kao i podneblju više nego idealnom za maslinarstvo naše maslinovo ulje ima najviši kvalitet što dokazuju i analize koje radimo posle svake berbe. Ulje koje mi proizvodimo je ekstra devičanskog kvaliteta i pikantnog ukusa koji će zadovoljiti svakog ljubitelja kvalitetnog maslinovog ulja.
Pored toga uvek biramo trenutak berbe kako bi ulje imalo što veća lekovita svojstva oslikana u količini antioksidansa (polifenoli). Takođe, ulje cedimo u toku večeri ili u rano jutro kada je najhladnije kako masline ne bi gubile na kvalitetu.

Najvažnije od svega za naglasiti da je ulje domaće dobijeno sa mnogo truda i više odlazaka iz Batajnice u Dalmaciju.

Više o sastavu i kvalitetu našeg maslinovog ulja možete pročitati u nastavku.
Maslinova grana sa maslinama
Više o kvalitetu i ceni
Rezultat analize kvaliteta
Sadržaj slobodnih masnih kiselina u našem maslinovom ulju:
u trenutku hladnog ceđenja
(trenutak rađanja ulja)
0.03 %
nakon konačne analize
0.13 %
Maksimalna dozvoljena vrednost u ekstra devičanskom ulju: 0.8%
Prisustvo slobodnih masnih kiselina ukazuje na degradaciju ulja što može biti posledica problema tokom zrenja, lošeg rukovanja tokom berbe i skladištenja maslina. Što je taj procenat manji to je kvalitet ulja bolji.

Mi masline uveče, nakon berbe, prvo preberemo, a zatim ih isti dan (veče) vozimo u uljaru na preradu. Na taj način masline ne stoje dugo, ne gube na kvalitetu, a ulje koje se dobije isti dan kada su masline ubrane predstavlja naš najbolji rezultat. U bukvalnom smislu, naše ulje je ujutro bilo na grani, u maslini na kojoj je bila kapljica rose, a uveče je ono u odgovarajućoj inox posudi namenjenoj za čuvanje maslinovog ulja. Koliko dana traje berba toliko puta masline vozimo u uljaru na ceđenje ulja.
Peroksidni broj u našem maslinovom ulju:
2.1
mEq O/kg
Maksimalna dozvoljena vrednost u ekstra devičanskom ulju: < 20
Peroksidni broj označava količinu hiperoksida, a to je ujedno glavni indikator autooksidacije maslinovog ulja.
Što je niži peroksidni broj maslinovog ulja, to će ulje biti trajnije. Naravno, trajanje ulja zavisi od načina skladištenja, međutim, što je peroksidni broj viši to će se ulje brže pokvariti. Ulje koje počinje da se kvari postaje užeglo i vrlo neprijatno za konzumaciju. Ulje iz prodavnica je uglavnom već podleglo povećanju peroksidnog broja zbog nepravilnog načina lagerovanja i izlaganja na policama.
Uglavnom svi maslinari koji drže do kvaliteta, a kada su u prilici da probaju fabričko ulje, tj. ulje iz prodavnice, uglavnom zaključe da je "ulje dugo stajalo", odnosno da se počelo kvariti. Kupac koji nije imao priliku probati čisto domaće ulje iz Dalmacije već je upoznat sa grčkim uljima "sa letovanja", sa uljem na stolu nekog restorana ili uljem iz nekih marketa po Beogradu verovatno tu početnu užeglost zanemaruje.
Važno je napomenuti da ni svi mali proizvođači ulja ne čuvaju ulje na adekvatan način.

Mi maslinovo ulje čuvamo u bačvama od inox-a koje su najpogodnije za očuvanje kvaliteta maslinovog ulja. Ulje se sipa u ambalažu tek kada klijent od nas poruči određenu količinu, a ambalaža je uvek odgovarajuća (tamno staklo, sa dozerom, mašinski začepljeno).
Količina polifenola u našem maslinovom ulju:
327
mg/kg
Za kvalitet ekstra devičanskog ulja važni su i polifenoli.
Oni su najmoćniji prirodni antioksidansi. Zahvaljujući njima ekstra devičansko maslinovo ulje ima življu boju i pomalo opor ukus. Polifenoli dalu ulju snagu koja ga čini lekovitim. Dok su u maslini oni joj pomažu u preživljavanju, štite biljku, daju joj otpornost, a kada su u čoveku oni imaju blagotvoran lekovit učinak.
Brojna istraživanja pokazuju da polifenoli igraju važnu ulogu u telu čoveka. Oni održavanju zdrave, pomažu kod upala i u prevenciji mnogih bolesti pa čak poboljšanju i raspoloženje.

Da li postoje propisane količine polifenola u ekstra devičanskom ulju?
U suštini što je veća količina polifenola to je ulje lekovitije. U industriji maslinovog ulja neka referentna vrednost je 250 mg/kg na osnovu koje se upoređuje kvalitet pojedinog proizvođača. Prosto u maslinarskom rečniku (domaća proizvodnja)odlično je kada si preko 250, solidno je kada si tu oko 250, a niko se ne hvali kada je nešto manje od 250 mg/kg. Ovde govorimo o takmičenju u kvalitetu na lokalnom nivou između malih proizvođača kojima je cilj da im ulje bude najbolje.
Međutim, upravo zbog svog zdravstvenog aspekata posebno su zanimljiva i tražena ulja ona koja pređu tu referentnu vrednost, odnosno ulja koja imaju količinu polifenola preko 250 mg/kg u svom sastavu.
Zbog svega toga naše maslinovo ulje koje ima polifenola 327 mg/kg možemo sa ponosom predstaviti kao eliksir koji će obogatiti vašu ishranu i učiniti je zdravijom. Drugim rečima, vaša salata će biti zauljena lekovitim uljem.
Cena domaćeg maslinovog ulja
Domaće maslinovo ulje možete poručiti u ambalaži od:
250ml
700
RSD
tamna staklena flaša sa dozerom
500ml
1.300
RSD
tamna staklena flaša sa dozerom
1l
2.400
RSD
tamna staklena flaša sa dozerom
5l
11.000
RSD
plastični balon
Zbog očuvanja kvaliteta ulje sipamo u ambalažu tek nakon poručivanja, do tada se čuva u inox bačvi.
Savet za skladištenje ulja u stanu
Maslinovo ulje čuvajte na suvom, hladnom mestu,  daleko od direktnog svetla i toplote. Ambalaža mora biti staklena. Ukoliko od nas kupite 5l ulja u plastičnom balonu savetujemo da isto prelijete u staklene flaše.
Dostava na adresu
ili
lično preuzimanje u Batajnici
Poručite domaće maslinovo ulje
Online prodavnica
Poruči
Kontakt:
dalmonlineshop@gmail.com
E-mail
Sva prava zadržana
DALMATINSKO
© 2022